een succesvol
proces is
mensenwerk
Grip begint
bij begrijpen

15 januari 2020

7 valkuilen voor leiders tijdens een veranderproces

Wist je dat maar liefst 72% van de verandertrajecten mislukt? Een duizelingwekkend hoog percentage, terwijl verandering en innovatie bij veel organisaties hoog op de agenda staat. Maar hoe komt het dat het zo vaak fout gaat? Waar komt weerstand onder medewerkers vandaan? Wat zijn valkuilen voor leiders in verandertrajecten en wat zijn tips om succesvol te veranderen? We stelden onze vragen aan Bart van den Belt: veranderexpert, schrijver van het boek ‘Fluitend Veranderen’ en spreker tijdens het laatste kennisevent van Way2connect.

Bart, je vertelde tijdens ons evenement over uitdagingen op het gebied van verandermanagement. Wat is in jouw ogen de belangrijkste oorzaak hiervoor?
“Je ziet dat organisaties bottum-up willen veranderen: de verandering moet vanuit de organisatie komen. Tegelijkertijd is het het management dat bepaalt wat er moet veranderen en op welke manier. Dat is een interessante tegenstelling, die er vaak voor zorgt dat een verandertraject stroperig verloopt of zelfs mislukt. Ook zie je steeds meer weerstand onder medewerkers als het op veranderingen aankomt.”

Waar komt die weerstand vandaan?
“Je merkt dat mensen ‘verandermoe’ zijn. De afgelopen tien jaar zijn er door de razendsnelle ontwikkelingen constant veranderingen geweest waar medewerkers zich naast hun werk mee bezig moesten houden. Waar je eind vorige eeuw een duidelijke functie had, wordt er nu steeds meer vanuit rollen gedacht waarbij meer komt kijken dan de praktische werkzaamheden. Dat maakt de afbakening van een baan diffuus, er is altijd iets te doen. Zoeken naar de mate van verantwoordelijkheid en de onzekere kaders van de functie kunnen frustrerend werken.”

Wat zijn veelgemaakte fouten door leiders hierin?
“Dat zijn er eigenlijk best veel, ik zie zeven duidelijke valkuilen. Een belangrijke is dat leiders vaak voor de troepen uitlopen. Natuurlijk is het belangrijk om te weten welke kant je op wil als leider, maar vervolgens is het wel zaak om weer een stap terug te zetten naar het hier en nu om van daaruit medewerkers mee te krijgen richting die stip op de horizon. Ook zie je dat de manier van feedback vaak niet effectief is en dat het management niet op zoek gaat naar tegenspraak om op die manier plannen verder te ontwikkelen. De andere valkuilen beschrijf ik in mijn video ‘7 valkuilen voor leiders’”.

 

Wat is jouw belangrijkste advies voor organisaties die een verandertraject ingaan?
“Het belangrijkste is om mensen stap voor stap mee te nemen in de verandering. Ook is het goed om je te realiseren wat er nodig is om een goede leider te zijn. Soms zie je dat mensen die goed zijn in hun vak doorgroeien naar de rol van manager, terwijl dit niet automatisch een juiste match is. Leiderschap is echt een vak.”

Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op!

Stroomlijn je bedrijfsprocessen

De mogelijkheden zijn eindeloos

Benieuwd of Link2 bij jouw organisatie past? Vraag direct een demo aan of neem contact met mij op. Ik leer je organisatie en bedrijfsproces graag beter kennen en maak je klaar voor de toekomst!

Vraag direct een demo aan
Vraag direct een demo aan
    Rajae Regui
    +31 88 000 65 00 rajae@way2connect.nl